Hírek / Sport

A MOL Alapítvány sportlövője - aki egyébként két éremmel zárt, hiszen az olimpián idén debütáló vegyespárosban ezüstérmes lett Dénes Eszter párjaként - rendkívül boldogan nyilatkozott a MOL Csapatnak, és kiemelte, talán nem is az Eb-arany volt a legnagyobb durranás a wroclavi tornán.

"“Életem egyik legjobb versenye volt az Európa-bajnokság. Az alapverseny és a döntő is nagyon jól sikerült, amiről mindennél többet mond, hogy egyáltalán nem lőttem 9-est, csak 10-eseket. ""Most már tudom, milyen érzés, amikor egy igazán fontos versenyen minden összeáll, és az ember úgy kapja el a hullámhegyet, hogy meg is tudja lovagolni” - magyarázta büszkén a MOL Alapítvány versenyzője.

Kimaradt a plusz terhet jelentő verseny

Péni Istók már egy éve bebiztosította helyét az olimpián, így az idei versenynaptárját is úgy rakta össze, hogy ne utazzon és versenyezzen túl sokat, inkább a felkészülésre szánta a fennmaradó időt. Így volt ez az Eb előtt is, amikor kihagyott egy óriási presztízsű, elitmezőnyt felvonultató versenyt, hogy nyugodtan készülhessen az Európa-bajnokságra. A taktika fényesen bevált.

istok2-fit-790x10000.jpg

Péni Istók óriási hajrával lett Európa-bajnok - Sportlövő Eb, férfi puska, Európa-bajnok: PÉNI ISTVÁN 250,5 kör 2. Oleh Carkov (Ukrajna) 249,23. Sergey Richter (Izrael) 228,8 Az alapverseny tulajdonképpen a lehető legszebb forgatókönyv szerint zajlott délután, a két legjobb magyar férfi puskás közül ugyanis a 41 éves Sidi Péter az első helyen zárt és döntőbe jutásával olimpiai kvótát szerzett, míg a Tokióba már tavaly kijutott Péni István a hatodik helyen szintén a fináléba került.“Az ilyen rangos versenyek mindig sokat kivesznek az emberből, ezért idén úgy döntöttünk, nem utazunk el, inkább az Eb-n leszünk frissek, harapósak és összeszedettek. Így is lett, a koncentrációm tökéletes volt az Európa-bajnokságon, végig magabiztosan lőttem, és nagyon jól éreztem magam a lőállásban.”

"“Valamelyest lehet irányítani, hogy az embernek ilyen napja legyen, mert az egész attól fögg, a külső körülményektől mennyire tudja függetleníteni magát az ember. "Azon dolgozunk, hogy nyomás alatt is nyugodt tudjak maradni, és - ahogy korábban is mondtam -, hogy derüljön ki az olimpiáig, mi okozhat gondot” - tette hozzá Istók az országos bajnokságra utalva, ahol a puskán történt beavatkozás miatt csütörtököt mondott a fegyver.

“Az Eb-t már jó néhány éve újfajta rendszerben bonyolítják le, és most külön öröm számomra, hogy ha az eredményemet nézzük, a régi rendszerben ugyanígy megnyertem volna a versenyt, ahogy az újban. Ezért mondom, hogy nem is az érem, hanem a versenyzésem, a befektetett munka megtérülése volt az igazán nagy durranás” - mondta Istók.

Páros(b)an is szép az élet

A MOL Alapítvány klasszisa klubtársa, Dénes Eszter párjaként is remekelt az Európa-bajnokságon, a vegyes párosban elért ezüstérmük azért is nagy szó, mert a sportágban nagyon fiatalnak számító, mindössze 23 éves Péni öt évvel idősebb Dénesnél. A páros egészen elképesztő alapversenyt lőtt, világcsúcsot állítottak fel, és a középszakaszban sem lassítva meneteltek a döntőbe, ahol két orosz világklasszis, a férfi egyéni versenyben háromszoros Eb-címvédő Vlagyimir Maszlenyikov és a 3x40 lövéses 50 méteres szám aktuális világbajnoka, Julija Karimova várt rájuk.

“Kicsit talán megleptük a mezőnyt, de én azért nem vagyok teljesen elégedett, mert akár az arany is összejöhetett volna. Eszter nagyszerűen versenyzett, pontos volt és magabiztos, de egy ilyen hőfokú döntőhöz kell az a fajta rutin, ami 18 évesen még nyilván nincs, mert nem is lehet meg.”

Az olimpiák műsorán Tokióban bemutatkozó vegyes igencsak ígéretes versenyszám magyar szempontból, hiszen ha Dénesnek nem is sikerült kiharcolnia a részvételt, Demeter Eszter párjaként Péni biztosan lőállásba áll majd ebben a számban is az olimpián.

Karantén és törölt versenyek

A koronavírus terjedése miatt kihirdetett vészhelyzet nemcsak Magyarországon, hanem szinte egész Európában átrendezte a sportversenyek programját. Istók úgy tervezte, az előolimpián és két világkupán áll még lőállásba Tokió előtt, de előbbit már törölték a naptárból, utóbbi kettőt pedig elhalasztották, de könnyen előfordulhat, hogy mindkettőt törlik. Istók egyike azoknak a sportolóknak, akik nem bánkódnak a helyzet miatt.

“Ha teljesen őszinte akarok lenni, olyan nagyon nem is bánom, hogy így alakult. Nyilván borzasztó szomorú látni, mi történik a világban, de pusztán szakmai szempontokat nézve a felkészülésemet nemhogy nem hátráltatja, de talán még segíti is a koronavírus miatti karantén. Több időm jut edzeni, pihenni, mentálisan felkészülni az olimpiára.”


Felvetettük Istóknak, hogy mi lesz, ha még komolyabbra fordul a karanténhelyzet Magyarországon, amire kész válasza volt az újpesti bajnoknak:" “Legrosszabb esetben bezárjuk magunkat a lőtérre. Csak kell valaki, aki néha bedob egy kis kaját a kerítésen keresztül” "- mondta nevetve a MOL Alapítvány klasszisa.

Forrás: https://molcsapat.hu