Támogatottak / Művészet-Tudomány

Támogatottak Művészet-tudomány kategória 2011

Ismerkedjen meg néhány 2011. évi támogatottunkkal!

isis-gall.png
Gáll Isis (2000)
Herceghalom
Isis egy magyar-belga művészcsalád 12 éves tehetsége. Három éves kora óta tanul zongorázni, öt évesen választotta hangszerének a hárfát. A kezdetektől fogva komponál saját műveket, a hárfa zenét "anyanyelvi szinten" beszéli.
2006-ban legfiatalabb résztvevője volt Dominig Bouchaud világhírű francia hárfaművész mesterkurzusának, 2008 óta Lévai Mária hárfaművésznő tanítványa a Biatorbágyi zeneiskolában. Rendszeresen kap felkéréseket hárfaszerzeményei előadására, fellépett már többek között Brüsszelben, Budapesten a magyarországi EU-s elnökség hivatalos rendezvényén, a Magyar Tudományos Akadémia több ünnepségén és a Magyar Állami Operaházban. Különleges koncertjei alatt Isis szívesen improvizál, az alkotó folyamatba gyakran a hallgatóságot is bevonja. A közönség jelenségeket, hangulatokat nevezhet meg, amelyeket a kislány pillanatok alatt képes megszólaltatni hárfáján. Az ifjú zeneszerző az utóbbi években közel száz szerzeményét védette le az Artisjus-nál, melyeket hat CD-n rögzített saját előadásban. A MOL Tehetségtámogató Program segítségével idén már egy komolyabb hangszeren folytathatja az alkotást.
salyi1-g.jpg
Sályi Gergő (1994)
Budapest
Sályi Gergő az az ELTE Apáczai Csere János Gimnázium 11. osztályos tanulója. Általános iskolás kora óta kiváló eredményekkel szerepel természettudományos versenyeken. Tizenhárom évesen kötelezte el magát a kémia iránt, azóta a laboratóriumok nemcsak Gergő tanulmányainak, hanem szabadidős tevékenységeinek is helyszínéül szolgálnak.
A tehetséges diák az elmúlt években megnyerte a legrangosabb hazai kémia versenyeket, többek között az OKTV-t, az Irinyi János Országos Kémiaversenyt, a Középiskolai Kémiai Lapok pontversenyét és a Szegedi Egyetem által szervezett VegyÉszTornát. A Kémia Évéhez kapcsolódóan meghirdetett televíziós Delta-vetélkedő győztes csapatának is tagja volt. Élete eddigi legnagyobb sikerét 2011 nyarán érte el, amikor a felkészítő tanárával, Villányi Attilával végzett több éves munka eredményeként a törökországi Ankarában megrendezett 43. Nemzetközi Kémiai Diák­olimpián aranyérmes lett. A MOL Tehetségtámogató Program a Gergő tanulmányihoz szükséges laptop vásárlását segítette elő.
makviragok-2011.jpg
Mákvirágok színjátszó és bábcsoport
A sárszentmihályi Zichy Jenő Általános Iskola Mákvirágok színjátszó és bábcsoportja immáron tíz éve működik, tagjai 11-14 éves, felső tagozatos diákok.
A tehetséges fiatalok előadásaikkal nagy sikerrel szerepelnek a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón és a Gyermekbábosok Országos Találkozóján, a tíz év alatt a szakmai megmérettetéseken összesen tíz aranyminősítést gyűjtöttek be, valamint elnyerték az Oktatási Minisztérium és a Magyar Művelődési Intézet különdíját. A Mákvirágok előadásainak alapjául rendszerint népmesék és legendák szolgálnak, fontosnak tartják azonban, hogy a történetek mai nyelven, mai érvénnyel szóljanak a gyerekekhez - mind a színjátszókhoz, mind pedig a nézőkhöz. Darabjaik a kiskamaszok lendületét, világszemléletét ötvözik a népmesék nyújtotta emberi bölcsességgel, tiszta nyelvi szépséggel.
konyicska-renata-kicsi.jpg
Konyicska Renáta Krisztina (20)
Esztergom
Renáta 8 évig a Zeneakadémia Különleges Tehetségek Tagozatán Esztó Zsuzsa és Baranyai László növendéke volt zongora tagozaton. 2010-ben sikeresen felvételizett az Akadémiára, ahol tanulmányait Baranyai László osztályában folytatja.
2001 óta számos hazai és nemzetközi versenyen, zenei fesztiválon, zenei kurzuson szerepelt kiváló eredménnyel. Nemzetközi versenyen ezidáig 8 díjat nyert. A MOL Tehetségtámogató Program évek óta segíti Renáta zenei pályafutását: 2009-ben saját zongora vásárlásához nyert el támogatást, míg 2010-ben és 2011-ben a nemzetközi zongoraversenyek utazási költségeihez járult hozzá az Új Európa Alapítvány.