Támogatottak / Művészet-Tudomány

MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány 2013

balogh-adam5.jpg
Balogh Ádám (1997)
zongora, Pécs
Balogh Ádám Pécsett született muzsikus család gyermekeként. Zongorázni a pécsi Liszt Ferenc zeneiskolában kezdett - a 2013-ban MOL Tehetséggondozásért Díjjal kitüntetett - Megyimóreczné Schmidt Ildikó tanárnőnél. 13 évesen felvették a Zeneakadémia Előkészítő Tagozatára.
Kétszer nyerte meg az Országos Zeneiskolai Ferenczy György Zongoraversenyt (2009, 2010), 2010-ben két nemzetközi versenyen is harmadik hellyel jutalmazták teljesítményét. (Chopin+ Nemzetközi Zongoraverseny és Takács Jenő Nemzetközi Zongoraverseny, Graz). Ádám több önálló koncertet adott már Pécsett, többször fellépett a Pannon Filharmonikusokkal. 2010-ben a Fesztiválzenekar a zeneiskolásokért verseny egyik nyerteseként a Budapesti Fesztiválzenekarral játszhatott Fischer Iván vezényletével, akivel később Dortmundban és Berlinben is fellépett a Konzerthausorchester szólistájaként. 2013-ban a milánói nemzetközi Piano Talents versenyt korcsoportjában megnyerte, majd a kategória győztesek versenyén is első díjat nyert, ezzel a megmérettetés fődíját is elhozta, összesen mintegy 100 induló közül bizonyult a legjobbnak. Ádám 2009-ben a MOL Tehetségtámogató Program segítségével tudott saját zongorát vásárolni, 2011 óta útiköltségeihez járult hozzá a pályázat.
juhaszeszter2.jpg
Juhász Eszter (1995)
népzene, néptánc, Kiskunmajsa
Juhász Eszter óvodás kora óta néptáncol, 10 éves korától jár népdaléneklési versenyekre. Az általános iskolát Kiskunmajsán végezte. A középiskolai tanulmányait a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte, de 2012-től a Fóti Népművészeti Szakközépiskolában folytatja néptánc tagozaton a tanulmányait, és ezzel párhuzamosan az Óbudai Gimnáziumban népi hangszeren tanul.
Nyolc évig a Kiskunmajsai Egressy Béni Művészetoktatási Intézmény néptáncosa volt, a Mayossa hagyományőrző egyesület néptáncosa már 6. éve, emellett az egyesület népi zenekarának szóló énekese. 2012-től a KÖZGÁZ Kertész Táncegyesületéhez is csatlakozott. 2012 őszén Aranypáva minősítést szerzett egy Kárpát-medencei énekversenyen. 2011 óta minden évben népi ruha varratáshoz nyerte el a MOL Tehetségtámogató Program támogatását.
robotika.png
Nyírbogdányi Robotika Csapat
A nyírbogdányi Kazinczy Ferenc Általános Iskolában a tehetséges tanulók 2010-től foglalkozhatnak robotikával. A Papcsák Nóra, Jakab Ágnes és Poór Fanni alkotta csapat felkészítő tanárukkal, Abán Csabával 2011 óta sorra nyerik a hazai és a nemzetközi versenyeket.
A 2012-ben elért hét dobogós, azon belül a négy első helyezésük egyedülálló az országban. 2013-ban a hollandiai RoboCup robotika világbajnokságon a csapat negyedik helyen végzett, a Superteam kategóriában 2. helyet szereztek. Eredményükkel magyar robottörténelmet írtak, mivel magyarok még sohasem kerültek ilyen rangos világversenyen a legjobb tíz közé. A csapat a 19 év alattiak kategóriájában versenyzik, általában az ún. "foci", "menekítő" és "tánc" ligákban. A versenyeken kívül több esetben vettek és vesznek részt bemutató rendezvényeken, melyek közül kiemelhető a Kutatók éjszakája. A MOL Tehetségtámogató Program 2012 óta járul hozzá a robotfejlesztéshez szükséges eszközeik beszerzéséhez.


MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány Klasszis 2013

vadaszanna.jpg
Vadász Anna (1994)
természetfotózás, Szeged
Anna kisgyerek kora óta a természet bűvöletében él, természetfotós édesapjától tanulta a szakma alapjait. Középiskolás kora óta számos fotópályázaton indult és nyert helyezéseket, képei kiállításokon, folyóiratok címlapján, kiadványokban jelentek. 2011-ben 1. helyezést nyert a Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi versenyen, ahol önálló kutatását prezentálta.
2011-ben elnyerte a NaturArt Az Év Természetfotósa rangos pályázat ifjúsági fődíját, az Év Ifjú Természetfotósa címet, 2012-ben az ifjúsági kategória első helyezése ismét az övé lett. Díjazott képeit a többi nyertes alkotásaival együtt kiállította a Természettudományi Múzeum. Az utóbbi években kiállítása volt többek között a Szegedi Plázában, a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában, a csongrádi Matula Fesztiválon, és az Art Market Budapest rendezvényen. A MOL Tehetségtámogató Program, majd a Tehetségtámogató Klasszis Program 2011 óta fotós felszerelésének bővítéséhez járul hozzá. Anna 2013-ban érettségizett Szegeden a Radnóti Miklós Gimnáziumban, jelenleg az SZTE Fogorvostudományi Karán folytatja tanulmányait.