Támogatottak / Művészet-Tudomány

Támogatottak Művészet-tudomány kategória 2009

Ismerkedjen meg néhány 2009. évi támogatottunkkal!

szokolay-adam.jpg
Szokolay Ádám Zsolt (1996)
Budapest
Ádám négy éves korában kezdett zongorázni. Öt évesen nyerte első megyei versenyét, majd fél év múlva egy országos tehetségkutató versenyt. 2005-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes tehetségű Gyermekek Képzőjébe Keveházi tanárnő és Eckhardt Gábor tanár úr osztályába.
2008 novemberében a prágai rádió megbízásából a Bartók Rádió felvételt készített vele. Koncertfelkéréseket kapott Párizsba, Vilniusba, Grazba, Bécsbe. Tavaly elnyerte a francia Michel Sogny Alapitvány ösztöndíját, ennek keretében adott koncertet Párizsban és Vilniusban, amit a Mezzo tv is közvetített. 2010-ben két nemzetközi Chopin versenyen szeretne elindulni, ezekhez nyerte el a pályázat támogatását.
orban-virag-es-fanni-2.jpg
Orbán Fanni és Virág (1995 és 1997)
Hajdúböszörmény
Népdalénekesek, népmese mondók. A népdal- és népzene, mesegyűjtés gyakorlati és elméleti módját is megtanulták tanáraiktól az erdélyi és felvidéki népdalgyűjtő útjaikon.
Nagyon sok versenyen, fellépésen szerepelnek saját településükön és tehetségkutató versenyeken határon innen és túl. Fanni országos népzenei versenyen kiemelt nívódíjat kapott 2008-ban, az országos népdal éneklési versenyen évek óta első helyen végez. A 2009. évi Sztárpalánta Tehetségkutató verseny döntőjébe ezer jelentkező közül jutott be és ott 2. helyet szerzett. Húga, Virág is követi ezen a területen, emellett népmese mondásban is jeleskedik. Most saját népi öltözetet vásárolhatnak maguknak a támogatás segítségével, valamint egy fényképezőgépet, ami segíti őket a gyűjtött anyagok dokumentálásában.
gagarin-szakkor-kicsi.jpg
Gagarin médiaszakkör
A Gagarin Általános Iskolában már közel 10 éve folyik mozgóképkultúra és médiaismeret oktatás ezzel egyidős a médiaszakkör is. Ez alatt az idő alatt számos országos filmpályázatra adtak be pályamunkát. Mindig első díjjal, különdíjjal, közönségdíjjal jutalmazták filmjeiket.
Négy éve a Komlói TV számára is készítenek iskola-bemutató filmeket, amelyek kedvet csinálhatnak az iskolaválasztáshoz. A 2009-2010-es iskolaévben három filmet szeretnének készíteni az országos diák filmfesztiválra. A digitális technika gyors fejlődése miatt a megfelelő technikai felszerelés ma már létfeltétel a megfelelő színvonalú munkához. A támogatást egy modern HDV kamera beszerzésére nyerték el, amely sokkal jobb minőségű képrögzítést tesz majd lehetővé.